آلفا لیپوئیک اسید

آلفا لیپوئیک اسید (ALA) یک آنتی اکسیدان است که از طریق دستگاه گوارش فورا جذب و در آب و چربی بدن حل می شود. این ترکیب، ماده ای مانند کوآنزیم است که باید برای تولید مواد دیگر در دسترس باشد. اسید آلفا لیپوئیک قادر است رادیکال های آزاد محلول در آب و چربی را غیرفعال و از این طریق از لیپوپروتئین ها و غشاها محافظت کند. هیچ آنتی اکسیدان دیگری نمی تواند چنین کاری انجام دهد چرا که محلول در آب و چربی نیستند. این آنتی اکسیدان به خروج سموم از بدن کمک کرده و سلامت عمومی را بهبود می دهد.

خواص آلفا لیپوئیک اسید

خواص آنتی اکسیدانی اسید آلفا لیپوئیک با فواید متعددی از جمله کاهش سطح قند خون، کاهش التهاب، کند کردن پیری پوست و بهبود عملکرد عصبی مرتبط است. انسان تنها در مقادیر کمی این اسید را تولید می‌کند، به همین دلیل بسیاری از افراد برای بهینه‌سازی مصرف خود به برخی غذاها یا مکمل‌ها نیاز دارند.

آلفا لیپوئیک اسید و کاهش وزن

تحقیقات نشان داده‌اند که این آنتی اکسیدان ممکن است از طرق مختلف بر کاهش وزن تاثیر بگذارد. این اسید می‌تواند فعالیت آنزیم پروتئین کیناز فعال‌شده با AMP (AMPK) را که در هیپوتالاموس مغز قرار دارد، کاهش دهد. هنگامی که AMPK فعال‌تر است، احساس گرسنگی افزایش می‌یابد. در مقابل، سرکوب فعالیت AMPK ممکن است تعداد کالری‌هایی که بدن در حالت استراحت می‌سوزاند را افزایش دهد. بنابراین، حیواناتی که آلفا لیپوئیک اسید مصرف کردند کالری بیشتری سوزاندند.
اما مطالعات انسانی نشان می‌دهد که آلفا لیپوئیک اسید تنها اندکی بر کاهش وزن تاثیر دارد. مطالعات نشان داد افرادی که مکمل آلفا لیپوئیک اسید مصرف می‌کردند به طور متوسط 0.69 کیلوگرم بیشتر از افرادی که دارونما مصرف می‌کردند در طی 14 هفته کاهش وزن داشتند.

آلفا لیپوئیک اسید و دیابت

اسید آلفا لیپوئیک به عنوان یک کمک بالقوه برای دیابت محبوب شده است، زیرا ممکن است سطح قند خون، مقاومت به انسولین، سطح گلوکز خون ناشتا و HbA1c را کاهش دهد. دانشمندان بر این باورند که اسید آلفا لیپوئیک با فرآیندهایی که می تواند چربی انباشته شده در سلول های عضلانی را از بین ببرد، به کاهش قند خون کمک کند. همچنین علائم آسیب عصبی و خطر رتینوپاتی دیابتی (آسیب چشم) را که می تواند با دیابت کنترل نشده رخ دهد کاهش می دهد. اگرچه اسید آلفا لیپوئیک به کنترل قند خون کمک می کند، اما به عنوان یک درمان کامل برای دیابت در نظر گرفته نمی شود.
عمده استفاده از آلفا لیپوئیک اسید(ALA) برای درمان نوروپاتی دیابتی است. نوروپاتی باعث تغییرات حسی می شود. این تغییرات شامل سوزش، درد و بی حسی و کرختی در بخش هایی از پوست است.

با مکمل های حاوی اسید آلفا لیپوئیک آشنا شوید: قرص دیابتس نوتری پک ویواتیون

اثر آلفا لیپوئیک اسید بر پوست

تحقیقات نشان داده‌اند که آلفا لیپوئیک ممکن است به مبارزه با علائم پیری پوست کمک کند. در یک مطالعه، دانشمندان دریافتند که استفاده از کرم حاوی این ماده روی پوست خطوط ریز، چین و چروک و زبری پوست را بدون عوارض جانبی کاهش می‌دهد.

اثر آنتی اکسیدانی آلفا لیپوئیک اسید

بیشتر مزیت های اسید آلفا لیپوئیک نتیجه خواص آنتی اکسیدانی و توانایی آن برای مقابله با رادیکال های آزاد و بازتولید دیگر آنتی اکسیدان هاست. رادیکال های آزاد می توانند عامل بیماری هایی مانند آلزایمر، پارکینسون، آرتروز، سرطان، بیماری قلبی و دیابت باشند.

آلفا لیپوئیک اسید و سیستم عصبی

از دست دادن حافظه یک نگرانی رایج در میان سالمندان است. از آنجایی که اسید آلفا لیپوئیک یک آنتی اکسیدان قوی است، مطالعات توانایی آن را در کند کردن پیشرفت اختلالاتی که با از دست دادن حافظه مشخص می‌شوند، مانند بیماری آلزایمر بررسی کرده‌اند.
تحقیقات نشان داده‌اند که آلفا لیپوئیک اسید عملکرد اعصاب سالم را تقویت می‌کند. مشخص شده است که پیشرفت سندرم تونل کارپال را در مراحل اولیه آن کند می‌کند و علائم نوروپاتی دیابتی را کاهش می‌دهد.

آلفا لیپوئیک اسید

منابع آلفا لیپوئیک اسید

آلفا لیپوئیک اسید به طور طبیعی در چندین غذا یافت می‌شود. منابع اصلی آن عبارتند از:

  • گوشت قرمز
  • جگر، دل و قلوه
  • کلم بروکلی
  • اسفناج
  • گوجه‌فرنگی
  • کلم بروکسل
  • سیب‌زمینی
  • نخود سبز
  • سبوس برنج

مکمل‌های آلفا لیپوئیک اسید نیز موجود است و در بسیاری از داروخانه ها یافت می‌شود. این مکمل‌ها می‌توانند تا 1000 برابر بیشتر از غذاها حاوی آلفا لیپوئیک اسید باشند.

عوارض جانبی آلفا لیپوئیک اسید

در مطالعات بالینی که تاکنون روی آلفا لیپوئیک اسید انجام شده، هیچ نوع عارضه جانبی جدی حتی با دوزهای بالا که برای درمان دیابت و بیمارانی که دچار بیماری های تحلیل عصب هستند، گزارش نشده است. از جمله عوارض جانبی خفیف می توان به واکنش های پوستی آلرژیک و هیپوگلاسمیای احتمالی در دیابت اشاره کرد.
اما آلفا لیپوئیک اسید می تواند با بیوتین رقابت و با فعالیت آن در بدن تداخل ایجاد کند. بنابراین وقتی دریافت آلفا لیپوئیک اسید بیشتر از 100 میلی گرم در روز است، باید بیوتین بیشتری مصرف شود. تحقیقات نشان می‌دهد بزرگسالان می‌توانند تا 2400 میلی‌گرم بدون عوارض جانبی مضر مصرف کنند.

دوز مصرفی آلفا لیپوئیک اسید

دوز مصرفی بسته به هدف مصرف و شرایط پزشکی فرد می تواند متفاوت باشد. به طور کلی، دوزهای رایج آلفا لیپوئیک اسید به شرح زیر است:
برای کنترل قند خون: معمولا 300 تا 600 میلی‌گرم در روز، به صورت تک‌دوز یا تقسیم‌شده در دو دوز مصرف می‌شود.
برای سلامت عمومی و آنتی‌اکسیدانی: معمولا 200 تا 400 میلی‌گرم در روز مصرف می‌شود.
برای نوروپاتی دیابتی: 600تا 1200 میلی‌گرم در روز مصرف می‌شود.

بهترین زمان مصرف آلفا لیپوئیک اسید

صبح زود با معده خالی: بسیاری از متخصصان توصیه می‌کنند که این ماده را صبح زود با معده خالی مصرف کنید. مصرف این مکمل با معده خالی می‌تواند جذب آن را افزایش دهد، زیرا برخی غذاها ممکن است فراهمی زیستی آلفا لیپوئیک اسید را کاهش دهند.
قبل یا بعد از ورزش: اگر از این آنتی اکسیدان به عنوان مکمل برای بهبود عملکرد ورزشی یا کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از ورزش استفاده می‌کنید، می‌توانید آن را قبل یا بعد از تمرین مصرف کنید.
قبل از وعده‌های غذایی پرچرب: اگر نمی‌توانید اسید آلفا لیپوئیک را با معده خالی مصرف کنید، بهتر است آن را قبل از وعده‌های غذایی پرچرب مصرف کنید. این کار می‌تواند به جذب بهتر کمک کند.

چرا آلفا لیپوئیک اسید خاص است؟

علاوه بر اثرات آنتی اکسیدانی می تواند مزیت های زیر را نیز داشته باشد:

  • بهبود فیزیک و شکل بدن
  • مقابله با رادیکال های آزاد
  • حفاظت از مواد ژنتیکی
  • کند کردن روند پیری
  • جلوگیری از بیماری قلبی
  • جلوگیری از سرطان
  • تنظیم سطح قندخون در بیماری دیابت
  • حفاظت از کبد
  • استفاده از آن برای درمان سکته

سوالات متداول

آیا مصرف آلفا لیپوئیک اسید برای کودکان و زنان باردار ایمن است؟

مطالعات بسیار کمی در مورد ایمنی این ماده در کودکان و زنان باردار انجام شده است. این گروه‌ها نباید آن را مصرف کنند مگر اینکه توسط پزشک توصیه شود.

آیا آلفا لیپوئیک اسید با داروهای دیگر تداخل دارد؟

این آنتی اکسیدان ممکن است با برخی داروها، به ویژه داروهای دیابت، تداخل داشته باشد. مهم است که قبل از شروع مصرف با پزشک مشورت کنید.

آلفا لیپوئیک اسید چیست و چه کاربردهایی دارد؟

اسید آلفا لیپوئیک یک آنتی‌اکسیدان قوی است که به کاهش التهاب، بهبود عملکرد عصبی، کنترل قند خون و محافظت از سلول‌ها در برابر آسیب‌های اکسیداتیو کمک می‌کند.

نویسنده: نگار رفیعی
منبع: healthline

دیدگاه و نظرات

زهرا
سلام من میل جنسیم زیر صفر هست و تبلی تخمدان دارم آیا این دارو ماثر هست؟
پوراطب گستر
سلام. کمی باعث افزایش میل جنسی در آقایون می شود.
ابراهیم
سلام من دارم هر دوهفته آمپول سینورا تزریق میکنم برای جلوگیری از اسید اوریک بدنم اگه این قرص را بین دوهفته تزریق بخورم ضرر دارد ممنون.
پوراطب گستر
سلام باید از پزشکتون سوال کنید.
مجیدی
سلام آیا برای درمان تری گلیسرید بالای ۳۰۰ هم موثر است
پوراطب گستر
با سلام توسط پزشکان توصیه می شود.
صابر
من 43 ساله تحت نظر دکتر غدد این محصول استفاده می کنم 3 بسته 30 عددی تجویز کرده بعد از استفاده یک بسته فکر می کنم 20 سال جون شدم خیلی قرص خوبی هست
پوراطب گستر
ممنون از نظر شما
میهمان
سلام این قرص باعث جوش و آکنه پوستی میشه ؟ دوز مصرف ۱۲۰۰ در روز
پوراطب گستر
با سلام در دوزهای خیلی بالا ممکن است عوارضی ایجاد کند ولی در دوزهای پایین مشکلی ندارد.

ارسال دیدگاه جدید