کودکان ممکن است اغلب خسته یا بدخلق به نظر برسند، اما وقتی این علائم به یک مشکل مداوم تبدیل شوند، میتواند نشانهای از یک مشکل جدیتر باشد.خستگی، پوست رنگپریده و حتی حال بد میتواند نشانههای کم خونی در کودکان باشد به ویژه در نوزادانی که زودتر از موعد به دنیا آمدهاند، با وزن کم به دنیا آمدهاند یا بند ناف آنها بلافاصله بعد از تولد بریده شده است.کم خونی شایع ترین کمبود تغذیهای در جهان است و کم خونی ناشی از کمبود آهن و مشکلات دیگر نه تنها به خاطر علائمی که ایجاد میکند، بلکه به خاطر تأثیرات بلندمدت توسعهای که میتواند به دنبال داشته باشد، نگرانکننده است.
آنمی یا کم خونی چیست؟
کم خونی زمانی رخ میدهد که تعداد گلبولهای قرمز در خون یک فرد کمتر از حد طبیعی باشد یا زمانی که مقدار هموگلوبین در گلبولهای قرمز خیلی کم باشد.هموگلوبین پروتئینی است که در گلبولهای قرمز خون شما وجود دارد و اکسیژن را در سراسر بدن حمل کرده و دیاکسید کربن را حذف میکند. سطوح پایین هموگلوبین میتواند به این معنی باشد که اکسیژن کافی یا دیاکسید کربن زیادی در بدن شما وجود دارد.کم خونی در کودکان میتواند به روشهای مختلفی ایجاد شود. در زیر برخی از انواع مختلف کمخونی و توضیحاتی درباره چگونگی بروز علائم هر یک آورده شده است.
علائم کم خونی در کودکان
علائم کم خونی در کودکان مشابه علائم آن در بزرگسالان است. اما بسته به سن آنها، ممکن است در بیان احساسات خود دچار مشکل شوند.برخی از شایعترین علائم مشاهده شده در کودکان مبتلا به کمخونی ناشی از فقر آهن شامل موارد زیر است:
- سرفه
- احتقان بینی
- استفراغ
- اسهال
- درد شکم
- پوست رنگ پریده
- تحریکپذیری و عصبانیت
- هوسهای غیرعادی (پیکا)
- بروز توده در گردن
- سلولیت
- خونریزی بینی
- وجود خون در مدفوع
- استفراغ خونی
- مشکلات شناختی ( یادگیری، حافظه و هوش)
سایر اشکال کمخونی میتوانند با انواع مختلفی از علائم بروز کنند، اما این وضعیت همچنین میتواند بدون هیچ علامتی نیز توسعه یابد. در برخی موارد، کمخونی ممکن است از طریق آزمایش خون که برای اهداف دیگر انجام شده، تشخیص داده شود.
علت کم خونی در کودکان
علت کمخونی در کودکان به نوع آن بستگی دارد، اما برای بسیاری از کودکان، این وضعیت نتیجه یک اختلال ارثی یا ژنتیکی است که بر نحوه تشکیل یا عملکرد گلبولهای قرمز تأثیر میگذارد.کمخونی ناشی از فقر آهن در نوزادان و کودکان خردسال معمولاً به رژیم غذایی مرتبط است، به دلیل تأخیر در معرفی غذاهای غنی از آهن یا مکملهای آهن. آلرژیهای غذایی و سایر مشکلات تغذیهای نیز میتوانند به این وضعیت کمک کنند.علتهای اصلی کمخونی میکروسیتیک در کودکان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- عفونتها
- تالاسمی
- کمبود آهن
خرید قطره آهن نوزاد : قطره آهن فروسیس ویواکیدز
تشخیص کم خونی در کودکان
تشخیص کم خونی در کودکان میتواند دشوار باشد زیرا علائم ممکن است خفیف یا مشابه با چندین وضعیت دیگر باشند.پزشک شما با پرسش درباره تاریخچه پزشکی فردی و خانوادگی، شرایط دیگر، داروها، رژیم غذایی و رشد کودک، کار خود را برای تشخیص آغاز خواهد کرد.آزمایش شمارش کامل خون (CBC) یک آزمایش است که بر روی نمونهای از خون گرفته شده در آزمایشگاه انجام میشود و رایجترین آزمایش تشخیصی برای کم خونی است. این آزمایش تعداد تمام انواع سلولهای خونی را در یک نمونه ارائه میدهد.کم خونی میتواند با مقایسه تعداد گلبولهای قرمز و سطح هموگلوبین کودک شما با دامنههای طبیعی تشخیص داده شود.
درمان کم خونی در کودکان
درمان کم خونی در کودکان به عوامل زیر بستگی دارد:
- شدت کم خونی کودک شما
- نوع کم خونی
- هرگونه شرایط زمینهای که به کاهش علائم و درمان کم خونی کمک میکند
کم خونی ناشی از فقر آهن شایع ترین نوع کم خونی در کودکان است و معمولاً با مکملهای آهن و تغییرات در رژیم غذایی درمان میشود. اگر مکملهای آهن لازم باشد، پزشک شما یک فرمول خاص و دوز مناسب بر اساس سن و سطح کمبود آهن کودک شما تجویز خواهد کرد.در موارد خفیفتر، یا به همراه مکملها، پزشک ممکن است افزایش مقدار غذاهای غنی از آهن یا غنیشده با آهن را در رژیم غذایی کودک شما پیشنهاد کند. این غذاها میتواند شامل موارد زیر باشد:
- گوشت قرمز
- غذاهای دریایی
- مرغ
- تخممرغ
- غلات غنیشده با آهن
- لوبیا و عدس
- سبزیجات برگ سبز تیره
علاوه بر افزودن غذاهای غنی از آهن به رژیم غذایی کودک شما، افزایش جذب آهن در بدن با ترکیب این غذاها با غذاهای غنی از ویتامین C نیز مفید است، مانند:
- میوههای مرکبات
- توتها
- گوجهفرنگی
- سیبزمینی شیرین
- کلم بروکلی
- کلم
- سبزیجات برگ سبز تیره
در موارد کم خونی شدید یا برخی انواع خاص، مانند کم خونی کولی، ممکن است کودک شما نیاز به انتقال خون یا سایر درمانهای مداوم داشته باشد.
عوامل خطر کم خونی در کودکان
عوامل خطر کم خونی در کودکان شامل موارد زیر است:
چندین نوع کم خونی وجود دارد که ارثی هستند یا در خانوادهها شایعاند، بنابراین سابقه خانوادگی یا والدینی کمخونی میتواند نشاندهنده سطح خاصی از خطر باشد.
علاوه بر این، تعدادی از عوامل میتوانند خطر ابتلا به کم خونی را افزایش دهند. این عوامل شامل:
- نارس بودن
- وزن کم در زمان تولد
- بستن زودهنگام بند ناف بعد از تولد
- معرفی زودهنگام شیر گاو (قبل از حداقل ۱ سالگی)
- از دست دادن خون به دلیل تروما یا جراحی
- بیماری یا عفونتهای طولانیمدت
- کمبود تغذیه یا سوء تغذیه
چه زمانی جهت ویزیت کودک خود به پزشک مراجعه کنیم؟
علائم کم خونی در کودکان ممکن است نادیده گرفته شوند یا به رشد طبیعی نسبت داده شوند. حتماً در ویزیتهای روتین به پزشک درباره رژیم غذایی کودک و مقدار آهن مورد نیاز او صحبت کنید.اگر علائم خونریزی شدید، خستگی یا کسالت را مشاهده کردید، به پزشک کودکان یا متخصص بهداشت مراجعه کنید یا با آنها تماس بگیرید.
چشمانداز کودکان مبتلا به کم خونی چیست؟
کم خونی ناشی از فقر آهن شایعترین نوع این وضعیت در کودکان خردسال است و معمولاً از طریق رژیم غذایی و مکملها درمان میشود.در بیشتر موارد، کم خونی یک وضعیت کوتاهمدت و قابل درمان است. با این حال، در برخی موارد، کودکان مبتلا به انواع خاصی از کم خونی ممکن است نیاز به درمان پزشکی مداوم برای حفظ شمارش خون خود و جلوگیری از عوارضی مانند نارسایی اعضا داشته باشند.
دیدگاه و نظرات
ارسال دیدگاه جدید