انواع کلاژن

کلاژن فراوان ترین پروتئین در بدن و بخشی از داربستی است که پوست را محکم نگه می دارد و از غضروف ها پشتیبانی می کند. با گذشت زمان و افزایش سن انواع کلاژن تجزیه می شود. پوست به مرور آویزان و خطوط ریز چین و چروک پدیدار می شود. مفاصل ساییده شده و بیشتر در معرض آرتروز و جراحات قرار می گیرند. نه تنها به طور طبیعی از 20 سالگی به بعد کلاژن کمتری تولید می شود، بلکه با افزایش سن و سایر عوامل مانند قرار گرفتن در معرض آفتاب، سیگار کشیدن انواع کلاژن بیشتری نیز از دست می رود. به عبارت دیگر با افزایش سن، میزان تولیدی کلاژن از میزان تجزیه شده آن بسیار کمتر است و به همین دلیل پیری رخ می دهد.

انواع کلاژن برای پوست

کلاژن طبیعی باعث می شود که پوست جوان و شاداب به نظر برسد و به اصطلاح پرتر باشد. کلاژن سلول هایی به نام فیبروبلاست در پوست را فعال می کند که باعث تولید انواع کلاژن و الاستین می شود. الاستین پروتئینی است که باعث کشش بیشتر پوست می شود. در مطالعات انجام شده، افرادی که به مدت چند ماه کلاژن مصرف می کردند، چین و چروک و خشکی پوست آنها بهبود یافته بود.

کلاژن برای غضروف ها

کلاژن غضروف مفصلی را تشکیل می دهد، بافتی که انتهای استخوان های مفاصل را می پوشاند و به آنها اجازه می دهد تا به آرامی در برابر یکدیگر حرکت کنند.

انواع کلاژن

بدن ما از 16 نوع کلاژن تشکیل شده است. بیشتر آنها از نوع I ، II یا III است. نوع I در پوست، تاندون ها و استخوان ها است. نوع II در غضروف و نوع III در پوست و عضلات است. مکمل های کلاژن بر اساس نحوه تهیه آنها به اشکال مختلف وجود دارند که شامل ژلاتین، هیدرولیز و دناتوره می شوند.
ژلاتین تحت عملیات حرارتی قرار می گیرد تا پروتئین های بزرگتر به قطعات کوچکتر تقسیم شوند. کلاژن هیدرولیز شده حتی بیشتر تجزیه می شود و به زنجیره های کوچکتر از اسیدهای آمینه عناصر سازنده پروتئین تبدیل می شود. مولکول کلاژن بسیار بزرگ است و نمی تواند به پوست نفوذ کند و کلاژن غیرطبیعی تجزیه نمی شود. با این حال کلاژن هیدرولیز شده از نظر آنزیمی به قطعاتی تبدیل می شود که شرایط ورود به درم را دارند و بنابراین می تواند به موقعیت کلاژن برسد.
کلاژن مورد استفاده در مکمل ها از حیواناتی مانند گاو، خوک، اسفنج، کوسه و ماهی های دیگر تأمین می شود. کلاژن گیاهی نیز موجود است اما توصیه نمی شود چرا که برخی از آنها حاوی کلاژن واقعی نیستند. به علاوه در بیشتر تحقیقات انجام شده از کلاژن حیوانات استفاده شده است.

انواع کلاژن

انواع اشکال کلاژن سنتتیک

این ماده به صورت موضعی و خوراکی در دسترس است و در گذشته نیز به صورت تزریقی استفاده می شده است. در مورد محصولات موضعی، کلاژن معمولا در کرم ها یافت می شود و در بین مردم نیز محبوبیت زیادی دارند. نوع دیگر، کلاژن موجود در مکمل های خوراکی است. با انتشار اطلاعات بیشتر و محبوبیت بیشتر مکمل های کلاژن، محققان مشاهده کرده اند که کیفیت پوست پس از استفاده از آنها بهبود یافته است. کلاژن به صورت خوراکی برای بهبود مو، ناخن و پوست استفاده می شود. بین کرم ها و مکمل های کلاژن، نسخه خوراکی آن برای پوست مفیدتر است.
حدود دهه 1980 قبل از اینکه مواد پرکننده اسید هیالورونیک به عنوان گزینه برتر انتخاب شوند، از پرکننده های تزریقی کلاژن برای رفع چین و چروک و پر شدن لب استفاده می شد. سپس با مواد پرکننده اسید هیالورونیک با ماندگاری بیشتر جایگزین شده اند که آلرژی کمتری دارند.

عوارض مکمل های کلاژن

مکمل های کلاژن به طور کلی بی خطر هستند و عوارضی ندارند به همین دلیل بدون نگرانی می توان آنها را مصرف کرد. البته افرادی که به محصولات جانوری حساسیت دارند بهتر است منبع کلاژن را بررسی کنند. افرادی که به عنوان مثال به شیرگاو حساسیت دارند نباید از کلاژنی که از گاو تهیه می شود استفاده کنند.

آشنا شویم: قرص درموسیس آنتی ایج ویواتیون

آیا باید کلاژن مصرف کنیم؟

به طور کلی همه افرادی که علاقه دارند از پیری پوست پیگیری کنند و پوست مرطوبی داشته باشند می توانند از انواع کلاژن استفاده کنند. مصرف مکمل های کلاژن یا کرم های آن هیچ ضرری ندارد. اما باید در نظر داشته باشید که قرار نیست این محصولات معجزه کنند و تنها می توانند نقش پیشگیری کننده ظریفی داشته باشند. اگر تصمیم به خرید مکمل های کلاژن دارید، تنها کلاژن هیدرولیز شده خریداری کنید. بیشتر تحقیقات در مورد کلاژن هیدرولیز شده انجام شده است که می تواند به راحتی جذب بدن شود.
کلاژن موضعی و همچنین کلاژن خوراکی می توانند به صورت روزانه استفاده شوند و حتی در طول روز نیز استفاده از آنها اشکالی ندارد زیرا به نور آفتاب حساس نیستند.
اگر هدف شما از استفاده از محصولات مراقبت از پوست کلاژن، تحریک تولید کلاژن است، می توانید همراه آن از یک رتینوئید یا رتینول به عنوان تحریک کننده استفاده کنید که می تواند با نقش پیام رسان به سلول ها برای ایجاد کلاژن کمک کند. برای جلوگیری از تجزیه بیشتر کلاژن، ویتامین C و ضد آفتاب با محافظت UVA توصیه می شود.

سخن آخر

اگر یک رژیم غذایی متعادل معمولی دارید که شامل غذاهای غنی از پروتئین مانند گوشت، تخم مرغ، لبنیات و حبوبات باشد مکمل های خوراکی کلاژن ضروری نیست. اگر بدن شما نیازی به کلاژن نداشته باشد، آن را جذب نمی کند و هرگونه مکمل اضافی را دفع می کند.

نویسنده: نگار رفیعی

دیدگاه و نظرات

فرخ
متاسفانه وقتی از کلاژن صحبت میشه، از جوان تا پیر، همه فکر میکنند که کلاژن فقط برای جلوگیری از چروک پوست هست!! غافل از اینکه، وقتی کلاژن در بدن کاهش پیدا میکنه، کم کم خیلی تغییرات و بیماری ها بوجود میاد که یکی از اونها اینه که معده و روده هم خراب میشن، و وقتی غذاهای کلاژن ساز و مکمل های کلاژن مصرف بشه، قدرت هضم و جذب کافی وجود نداره و این روش ها یعنی هیچی!!
پوراطب گستر
ممنون از نظر شما
شهاب
قرص کلاژن هست ایا؟من 40سال دارم. میخواهم ورزش کنم و ایا مفید هست؟
پوراطب گستر
با سلام قرص هایی هست که در اونها کلاژن وجود داره. مثل قرص درموسیس پلاس ویواتیون.
کاتریین
من دختری ۲۰ ساله هستم پوست صورتم آکنه داره ، و تحت درمانم ،حدود یک ماه از کپسول کلاژن استفاده کردم اثرش عالی بود ولی باعث شد تا موهای زائد هم تقویت بشن ، دکترم تاثیر داروی کلاژن رو نفی می کنه ، منم مجبور شدم قطعش کنم از وقتی مصرف کلاژن رو قطع کردم دوباره صورتم آکنه میزنه ، لطفا راهنماییم کنید.
ناشناس
پس کلاژن حیوانی اثر بهتری برای پوست داره درسته؟ برند خارجی رو میتونید معرفی کنید
ادمین سایت
باسلام برای سلامت پوست و بهبود کیفت آن می توانید از مکمل درموسیس پلاس ویواتیون استفاده کنید.
نسرین
من خوردم سیاهی دور چشممم خیلی کمتر شد
پوراطب گستر
ممنون از نظرتان

ارسال دیدگاه جدید